СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ ПІДЛІТКІВ У ПРОЦЕСІ ОСВІТНЬОЇ ВЗАЄМОДІЇ - Васюк, Ю.; Іваниця, А. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретико-емпіричне дослідження соціально-психологічних чинників формування соціального самовизначення підлітків у процесі освітньої взаємодії. На основі міждисциплінарного аналізу визначено сутність соціального самовизначення як складного динамічного процесу, що інтегрує когнітивні, мотиваційно-ціннісні, емоційно-вольові та поведінкові компоненти. Підкреслено роль освітнього середовища як ключового соціального контексту, в межах якого формується особистісна ідентичність, соціальні орієнтири та готовність до самореалізації. Висвітлено особливості становлення соціального самовизначення в підлітковому віці як сенситивному періоді зростання автономії та формування системи власних життєвих смислів. Розкрито психолого-педагогічні умови, що сприяють ефективній соціалізації підлітків: підтримувальний соціально-психологічний клімат, суб’єкт-суб’єктна взаємодія з педагогом, розвиток соціального інтелекту, формування етичних орієнтирів і ціннісних настанов. Окрему увагу приділено впливу соціальних конфліктів, міжособистісної напруги та бар’єрів ідентичності як деструктивних чинників, що ускладнюють процес самовизначення. На основі порівняльного аналізу джерел та систематизації наукових підходів сформульовано авторське визначення поняття «соціальне самовизначення підлітка», що охоплює когнітивну автономію, суб’єктну позицію в соціумі, рефлексивну здатність до прийняття рішень і відповідальність за соціальний вибір. Узагальнення результатів дало змогу виокремити структуровану систему чинників, які мають вплив на формування соціального самовизначення в освітньому процесі. Запропоновано модель їхньої класифікації з урахуванням індивідуально-психологічного, міжособистісного, інституційного та соціокультурного рівнів. Аргументовано, що саме в умовах психосоціальної підтримки, освітньої партисипації, визнання гідності та цінності особистості підлітка формуються основи його зрілого соціального самовизначення.