МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ТРЕНЕРА-ВИКЛАДАЧА З ПАУЕРЛІФТИНГУ - Новописьменний , А. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У дослідженні педагогічна майстерність майбутнього тренера-викладача з пауерліфтингу виступає інтегративним показником професійної готовності, що охоплює здатність адаптувати загальнопедагогічні принципи до специфіки силових видів спорту, забезпечувати ефективність навчально-тренувального процесу та сприяти гармонійному розвитку особистості вихованців. Схарактеризовано загальнопедагогічні принципи формування педагогічної майстерності майбутнього тренера-викладача з пауерліфтингу: науковості, системності та цілісності, індивідуалізації, свідомості та активності, єдності теорії і практики, гуманізації та виховної спрямованості, наступності й безперервності. Визначено специфічні принципи формування педагогічної майстерності майбутнього тренера-викладача з пауерліфтингу, які базуються на загальнопедагогічних, але враховують саме особливості силового спорту: пріоритетності розвитку сили як базової якості, технічної доцільності й безпеки, індивідуалізації силових навантажень, поетапності й прогресивності підготовки, інтеграції психолого-педагогічних і спортивно-методичних знань, формування професійної рефлексії, змагальності та результативності. Запропоновано модель формування педагогічної майстерності майбутнього тренера-викладача з пауерліфтингу, яку складають такі блоки: цільовий, принциповий, змістовий, організаційно-процесуальний та результативний.