ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УНІВЕРСИТЕТСЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Биковець, О.; Новописьменний, С. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування та педагогічний аналіз особливостей використання технічних засобів у процесі фізичної та соціальної реабілітації здобувачів з особливими потребами в університетському середовищі. Розкрито актуальність тематики в контексті сучасних викликів інклюзивної освіти, трансформації освітнього середовища та впровадження технологічно орієнтованих підходів до підтримки здобувачів з інвалідністю. Виокремлено та науково обґрунтовано низку педагогічних умов, що забезпечують ефективність інтеграції технічних засобів: ресурсне, кадрове, мотиваційне та організаційне забезпечення, створення адаптованих освітніх траєкторій, застосування принципів універсального дизайну. Представлено міждисциплінарний аналіз концептів соціально-педагогічної підтримки, адаптації навчального процесу та формування цілісного реабілітаційно-освітнього середовища. Обґрунтовано можливості впровадження педагогічної моделі, зорієнтованої на розвиток функціональної самостійності, навчальної мотивації та соціалізації осіб з особливими потребами. Узагальнено вітчизняний і міжнародний досвід щодо використання асистивних технологій в освіті, з урахуванням документів ВООЗ та UNICEF. Стаття має теоретичну новизну у систематизації наукових підходів до впровадження технічних засобів реабілітації та практичну значущість для побудови інклюзивного університетського середовища.