ЛІТЕРАТУРНЕ КРАЄЗНАВСТВО У СИСТЕМІ ЛОКАЛЬНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ УЧНІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Перевознюк, В. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті національна ідентичність учнівської молоді потрактовується як інтегральне особистісне утворення, яке виявляється у свідомому ототожненні себе з українською нацією та її культурно-історичною спадщиною, поєднує знання про рідну мову, літературу, історію й традиції з ціннісними орієнтаціями та емоційно-вольовим ставленням до Батьківщини, а також проявляється у готовності зберігати, розвивати й репрезентувати національні цінності в умовах сучасного суспільства. Визначено дидактичні умови використання літературного краєзнавства у системі локально орієнтованого навчання учнів як інструмента формування їх національної ідентичності: інтеграція краєзнавчого матеріалу у зміст навчальних дисциплін; забезпечення діяльнісного характеру навчання; формування рефлексивно-ціннісного ставлення учнів до літературного краєзнавчого матеріалу. Наведено методичні рекомендації до реалізації дидактичних умов та орієнтовні приклади учнівських проєктів і дослідницьких робіт.