ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТРЕС-МЕНЕДЖМЕНТУ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ОСВІТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Атаманчук, Н.; Єрмоленко, О.; Заіка, В.; Макарчук, В.; Чернов, А. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті розкрито актуальні проблеми стрес-менеджменту в сучасній українській освіті в умовах соціально-психологічної напруги та воєнного конфлікту. Проаналізовано міждисциплінарний підхід до розуміння стресових реакцій з позицій психофізіології, педагогічної психології та клінічної практики. Висвітлено роль індивідуальних особливостей студентів і викладачів у формуванні стресостійкості та адаптивних копінг-стратегій. Обґрунтовано необхідність впровадження програм першої психологічної допомоги, емоційної саморегуляції, а також комплексного підходу до психічного здоров’я через оптимізацію сну, харчування та фізичної активності. Запропоновано конкретні рекомендації щодо покращення психологічного супроводу учасників освітнього процесу, що сприятиме підвищенню ефективності навчання і викладання в сучасних умовах воєнного стану.