Підготовка майбутніх учителів початкових класів до впровадження технологій збереження психічного здоров’я - Власенко , Н. (Стратегія і тактики професійної підготовки вчителя початкової школи, 2026)
Сучасні виклики, з якими зіткнулося українське суспільство, відчутно вплинули на психічний стан людей, особливо дітей. Якщо дорослі мають життєвий досвід та певні внутрішні ресурси для подолання труднощів, то дитина потребує підтримки. Саме дорослий стає тим, хто допомагає дитині зберігати психологічну рівновагу і зміцнювати психічне здоров’я. Важливо, аби вчитель розумів: стан психічного здоров’я уможливлює гармонійний розвиток дитини, засвоєння нею навчального матеріалу, налагодження стосунків з ровесниками та дорослими, адекватну реакцію на зміни й виклики. Нині поміж учасників освітнього процесу все частіше фіксовано проблеми емоційного та поведінкового характеру: підвищена тривожність, страхи, агресивність, конфліктність, невпевненість у власних силах, низька самооцінка, швидка втомлюваність, зниження інтересу до навчання. Причини таких проявів найрізноманітніші: воєнні події та їхні наслідки, напружена атмосфера в родині, втрата одного з батьків, жорстоке поводження, складні стосунки з учителями / однолітками, надмірні навчальні завдання, несприятливі соціально-економічні умови.