ІНОЗЕМНІ ПОСЕЛЕНЦІ В УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ: НІМЕЦЬКІ КОЛОНІЇ НА ПОЛТАВЩИНІ - Петренко, І. (Сучасні соціогуманітарні проблеми в історії: компаративні нариси, 2026)
Проголошення незалежності України 1991 року призвело до її розвитку як правової, демократичної, суверенної та соціальної держави. Велику увагу було приділено забезпеченню свобод і прав усіх громадян, незалежно від національності, релігії, культури, раси тощо.Однією з важливих проблем українського державотворення є забезпечення гідного розвитку національним меншинам, яких в Україні нараховується понад 100. Історично склалося так, що в Україні проживало і проживає багато людей різних національностей, які не будучи етнічно українцями, відчувають себе українцями, хоча й зберігають власну мову, культуру, традиції, релігію. Історія німців-поселенців на Полтавщині була предметом наукового інтересу вчених. Ґрунтовні наукові розвідки цьому питанню присвятили І. Павловський [14; 15; 16], М. Костюк [10], В. Жук [4], А.Лушакова [11], О. Іваненко [5], І. Швайка [24;25], І. Петренко [18;19;20;21], Л. Булава [2] тощо. Дослідники проаналізували причини поселення людей німецької національності на Полтавщині та інших регіонах України, умови їхнього проживання та діяльність, зробили висновок про цінний внесок поселенців у розвиток держави.