ДОСВІД ГРОМАДСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ УКРАЇНСЬКОГО СЕЛЯНСТВА НА ПОЧАТКУ ХХ СТ.: НА ПРИКЛАДІ СТАТУТНИХ ТОВАРИСТВ ЛІВОБЕРЕЖЖЯ - Силка, О. (Сучасні соціогуманітарні проблеми в історії: компаративні нариси, 2026)
Розвиток сучасного українського суспільства нерозривно пов’язаний та частково залежить від наявності громадської ініціативи й активного функціонування особливих груп населення, члени яких об’єднуються на принципах самоорганізації та інституціоналізуються в процесі своєї діяльності. Такими утвореннями є, зокрема, громадські організації – добровільні об’єднання фізичних (та/або юридичних осіб приватного права) осіб для здійснення і захисту прав і свобод, задоволення суспільних (економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших) інтересів. Громадські організації, з одного боку, здійснюють вплив на процес становлення громадянського суспільства та процеси демократичного розвитку держави, а з іншого – самі є частиною громадянського суспільства, разом із політичними інститутами та економічними процесами. Громадянське суспільство в сучасній України формує сферу громадської активності – площини, у межах якої з’являється можливість для самореалізації інтересів, прав і свобод кожного громадянина держави. Концепт «громадянське суспільство», зважаючи на політичні та соціально-економічні чинники відповідного періоду, ми розглядаємо як простір, який існує між індивідом та державою. І громадські товариства є складовою такого простору.