СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК РИМО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОМУ КОНТЕКСТАХ (НА МАТЕРІАЛАХ ОДЕЩИНИ) - Діанова, Н. (Сучасні соціогуманітарні проблеми в історії: компаративні нариси, 2026)
Дослідження проблеми становлення та розвитку Римо-католицької церкви (РКЦ) на півдні України є необхідною складовою процесу реконструкції не лише церковної та світської історії краю, але й історії України. Тож мета представленої розвідки полягає у висвітленні основних аспектів розвитку Римо-католицької церкви в Південній Україні в контексті її зв’язків з європейськими країнами, основних проблем та досягнень з кінця ХVІІІ до початку ХХІ ст. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше запропоновано комплексне дослідження особливостей розвитку РКЦ у південному регіоні на тлі історичних подій зазначено періоду.