КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЯ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ВИКЛАДАЧІВ ФАХОВИХ КОЛЕДЖІВ - Бояринова, І. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті авторкою уточнено поняття «кейс-технології у процесі формування управлінської культури викладачів фахових коледжів» як сукупність інтерактивних методів для професійного розвитку педагогів, що передбачає використання практичних ситуаційних завдань (кейсів) для аналізу, моделювання та вирішення реальних управлінських проблем у педагогічній діяльності. Виокремлено принципи реалізації кейс-технології у процесі формування управлінської культури викладачів фахових коледжів: професійної спрямованості, контекстності, інтегративності, суб’єктності, діалогічності, рефлексивності, варіативності, саморегуляційності, ресурсної орієнтованості. Доведено, що успішне впровадження кейс-технології у процесі професійного розвитку викладачів фахових коледжів вимагає чіткої поетапної організації освітньої взаємодії, що забезпечує поступове формування управлінських компетентностей і культури. Виокремлено п’ять основних етапів кейс-технології у процесі формування управлінської культури викладачів фахових коледжів: діагностично-мотиваційний, конструктивно-проєктувальний, аналітико-проблемний, рефлексивно-оцінювальний та прогностично-корекційний. Запропоновано тренінгову програму «Кейс-технологія як засіб формування управлінської культури викладачів фахових коледжів» як приклад реалізації етапів кейс-технології.