МЕТОД ПРОЄКТІВ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ НА ЗАСАДАХ ЛОКАЛЬНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ (PLACE-BASED LEARNING) - Боярський, Д.; Кононец, Н. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті автори розглядають метод проєктів у підготовці майбутніх учителів на засадах локально орієнтованого навчання як спосіб організації самостійної й колективної діяльності студентів у процесі створення навчально-практичних проєктів, зміст яких ґрунтується на культурних, соціально-економічних та освітніх ресурсах місцевої громади, спрямований на формування професійних компетентностей, розвиток критичного мислення, уміння інтегрувати педагогічні знання з локальним контекстом та забезпечення взаємодії ЗВО з соціокультурним середовищем регіону. Визначено принципи реалізації методу проєктів у підготовці майбутніх учителів на засадах локально орієнтованого навчання: принцип контекстуальності, що передбачає врахування культурних, історичних та соціальних особливостей місцевої громади; принцип інтегративності, який забезпечує міжпредметний характер навчання та поєднання знань із різних галузей; принцип діяльнісної спрямованості, орієнтований на формування вмінь планувати, організовувати й здійснювати практичну діяльність; принцип співпраці, що реалізується у взаємодії студентів між собою, з викладачами та представниками громади; принцип проблемності, за якого проєкти будуються навколо актуальних завдань локального середовища; принцип рефлексивності, що акцентує на аналізі та самооцінці результатів діяльності; принцип практичної значущості, спрямований на створення продукту, корисного для місцевої спільноти. Запропоновано модель (суб’єктний, змістовий, організаційний, технологічний та оціночно-результативний компоненти) та алгоритм реалізації методу проєктів у підготовці майбутніх учителів на засадах локально орієнтованого навчання, який включає такі етапи: діагностико-орієнтаційний, організаційно-проєктувальний, дослідницько-експериментальний, конструкторсько-виробничий, валідаційно-презентаційний та рефлексивно-оцінювальний. Подано візуальну логіку моделі (Вхід: потреби громади → Процес: 6-етапний цикл проєктної діяльності з локальним партнерством → Вихід: освітні продукти з реальним суспільним ефектом → Результат: сформовані професійні компетентності майбутнього вчителя й посилена ідентичність громади → Сталий розвиток: реплікація та масштабування).