ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНІСТЬ ВИКЛАДАЧА У ПРОЦЕСІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИКИ У ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - Гриньов, Р. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті розкрито роль педагогічної майстерності викладача у процесі організації проєктної діяльності майбутніх учителів з фізики у педагогічному університеті. Доведено, що для успішної реалізації технології організації проєктної діяльності майбутніх учителів фізики необхідною умовою є високий рівень педагогічної майстерності викладачів педагогічного університету. Саме педагогічна майстерність забезпечує методичну доцільність і структурованість проєктної роботи, створює сприятливе мотиваційне середовище, сприяє формуванню продуктивної комунікації та рефлексивної культури студентів. Технологія організації проєктної діяльності майбутніх учителів фізики потрактована як цілісна система педагогічних методів, прийомів і засобів, спрямована на створення умов для самостійного й колективного виконання студентами навчально-дослідних і практико-орієнтованих проєктів, що забезпечує розвиток професійної компетентності вчителя фізики. Визначено індикатори прояву педагогічної майстерності викладача у процесі організації проєктної діяльності майбутніх учителів фізики: методична доцільність і структурованість навчального процесу, мотиваційно-ціннісна орієнтація, комунікативна та інтерактивна компетентність, рефлексивно-оцінювальна діяльність. Запропоновано силабус спецкурсу «Організація проєктної діяльності вчителя фізики».