ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНІСТЬ ВЧИТЕЛЯ У СИСТЕМІ STEM-ОСВІТИ - Кононец, Н.; Мокляк, В.; Петренко, Л. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті авторами уточнено поняття «педагогічна майстерність вчителя у системі STEM-освіти» як інтегративну професійну якість, що виявляється у здатності творчо, ефективно й на високому методичному рівні реалізовувати міждисциплінарне навчання, організовувати дослідницько-проєктну діяльність учнів, застосовувати сучасні цифрові та інженерні технології, а також створювати мотивуюче, безпечне й інноваційне освітнє середовище, орієнтоване на розвиток критичного мислення, креативності та практичних навичок здобувачів освіти. Виокремлено п’ять напрямів розвитку педагогічної майстерності вчителя у системі STEM-освіти: інтегративна міждисциплінарна підготовка; проєктно-дослідницька діяльність; технологічна грамотність і цифрова компетентність; педагогічний дизайн STEM-курсу; саморегуляція та професійне самовдосконалення. Запропоновано дидактичну модель розвитку педагогічної майстерності вчителя у системі STEM-освіти, яка поєднує цільовий, змістовий, технологічний та результативний компоненти.