ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИКИ У ВИЩІЙ ОСВІТІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ВИКЛАДАЧА - Нестуля, О.; Нестуля, С. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті автори доводять, що розробка й багаторічне упровадження авторського курсу «Інноваційні методики викладання у вищій школі: новітнє в європейській та світовій практиці» свідчить про системний підхід до формування професійних компетентностей викладачів та забезпечення сталого підвищення їх педагогічної майстерності. Запропоновано динамічний зміст авторського курсу «Інноваційні методики викладання у вищій школі: новітнє в європейській та світовій практиці», який охоплює 4 модулі: «Компетентнісно-орієнтований підхід у підготовці сучасного фахівця», «Тренінгові технології та техніки в роботі викладача», «Сучасні підходи до методики викладання дисциплін», «Дистанційні технології у навчальній діяльності». Акцентовано увагу на тому, що курс має не лише локальне, а й регіональне значення, оскільки користується попитом серед науково-педагогічних працівників різних закладів вищої освіти Полтавщини та інших регіонів України. Це підтверджує його актуальність, практичну значущість та потенціал до подальшого поширення в національному освітньому просторі. Окреслено перспективні напрями розвитку авторського курсу «Інноваційні методики викладання у вищій школі: новітнє в європейській та світовій практиці»: розширення змістової структури курсу (впровадження модулів з використання штучного інтелекту, проєктно- та проблемно-орієнтованого навчання, цифрової грамотності); поглиблення міжнародного компонента (використання досвіду провідних університетів, міжнародних кейсів, академічна мобільність); розвиток практико-орієнтованих форм навчання (створення лабораторій інноваційних методик, симуляційних центрів, інтеграція елементів дуальної освіти); посилення дистанційного та змішаного формату навчання; інституційне закріплення результатів курсу (сертифікаційні програми, інтеграція у системи професійного розвитку закладів вищої освіти).