УЧИТЕЛЬ-РЕАБІЛІТОЛОГ: МІСІЯ, МЕТА І СТРАТЕГІЯ ФАХУ - Ханзерук, Л. (Нові горизонти педагогічної майстерності: від традицій до інновацій, 2025)
У статті досліджується відповідність змісту підготовки здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Ортопедагогіка» викликам часу. Позиціонується думка, що кадровий потенціал виступає одним з ключових критеріїв якісної освіти, а тому якість надання освітньо-реабілітаційних послуг вчителем-реабілітологом визначається рівнем його кваліфікації; умотивованістю щодо забезпечення якісною освітою дітей з руховими порушеннями; спроможністю працювати у команді психолого-педагогічного супроводу; готовністю вчитися упродовж життя тощо. Диференціюючи поняття «кваліфікація» і «компетентність», важливо усвідомити, що підтвердження кваліфікації отриманням диплому про закінчення вищого навчального закладу не свідчить про компетентність в обраній галузі освіти, однак від якості отриманих професійних компетентностей та результатів навчання, залежить польше становлення фахівця, його здатність до самонавчання і професійного розвитку.