ГЕОПОЛІТИЧНІ РЕАЛІЇ ПОСТБІПОЛЯРНОГО СВІТУ: РОЗШИРЕННЯ НАТО НА СХІД ТА ЙОГО ІСТОРИЧНІ НАСЛІДКИ - Вільховий, Ю. (Сучасні соціогуманітарні проблеми в історії: компаративні нариси, 2026)
Наші сучасні уявлення про Організацію Північноатлантичного договору та її розширення у переважній мірі перебувають під впливом пострадянських догм, ілюзій і кліше. Переважна більшість населення не розуміє повною мірою ту роль, яку НАТО відіграє у сучасній світовій політиці та міжнародних відносинах. Адже, незважаючи на закінчення «холодної війни», роль і вплив Альянсу в системі міжнародних відносин збільшується.Для сучасної України роль НАТО полягає у безперечному факторі стримування ворога, який має стати запорукою майбутньої безпеки. Досить цікаво подивитися на проблему НАТО і очима освітянської спільноти здобувачів.